Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Be, have, do in Present Simple | Είμαι, έχω, κάνω στον Στιγμιαίο Ενεστώτα

 

Be, have,  do in Present Simple | Είμαι, έχω, κάνω στον Στιγμιαίο Ενεστώτα 


Σήμερα θα μιλήσω για τρία από τα πιο σημαντικά ρήματα στην αγγλική γλώσσα Τα χρησιμοποιούμαι καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουμε, συνήθως μόνα τους ή και με άλλα ρήματα, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμαι σωστά.

Αρχικά πρέπει να μάθουμε, πως τα ρήματα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες

1. Auxiliary verbs = βοηθητικά ρήματα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ρήμα που χρησιμοποιούμαι, βοηθά ένα άλλο ρήμα να δώσει νόημα στην φράση. π.χ I am taking a bath (εγώ κάνω μπάνιο), εδώ το ρήμα του be, που έγινε "am" βοηθά το ρήμα "taking", να δώσει νόημα στην φράση. Αν βάζαμε μόνο "am", δεν θα έβγαζε νόημα!

2. Main verbs = κύρια ρήματα

Σε αυτές τις περιπτώσεις , το ρήμα είναι ο σταρ της πρότασης. Αυτό δίνει νόημα στην πρόταση. π.χ.  I was here a month ago (Ήμουν εδώ πριν ένα μήνα), εδώ το ρήμα του be, έγινε "was" και σημαίνει ήμουν. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ρήμα και είναι αναγκαίο για να βγάλει νόημα η πρόταση.

Αφού τα ρήματα χωρίζονται σε main και auxiliary, αλλάζουν και τα πράγματα;

Το ρήμα του be, που σημαίνει "είμαι", και το ρήμα του do, που σημαίνει "κάνω", μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν main verbs και σαν auxiliary, χωρίς κάποια διαφορά στο πως γράφονται. Το have όμως, είναι λίγο ιδιότροπο και έχει διαφορετικό τρόπο γραφής και χρήσης ανάλογα το τι θέλουμε να πούμε.

Πότε βάζουμε Simple Present (Στιγμιαίος Ενεστώτας); Τι είναι;

Για να μάθεις περισσότερα για τον Present Simple πάτησε εδώ.


Ο πρώτος χρόνος στον οποίο θα μάθουμε τα ρήματα αυτά είναι ο Simple Present (Στιγμιαίος Ενεστώτας).


Επίσης τα ρήματα αυτά, για την ευκολία μας, γράφονται και πιο σύντομα. Είναι φυσικό άλλωστε, σε κάθε γλώσσα να κόβουμε τις λέξεις, για να μιλάμε πιο άνετα. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια λέμε τα παραπάνω ρήματα ολόκληρα όταν μιλάμε καθημερινά. Ολόκληρες προτάσεις παρατηρούμε πιο συχνά στην ποίηση ή στον πιο επίσημο λόγο, παρά στην καθομιλουμένη. Τις χρησιμοποιούμαι πιο συχνά αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε αυτά που λέμε, ή να δείξουμε πιο καθαρά τον χρόνο που κάναμε κάτι.
Σε κάποιες διαλέκτους είναι πιο φυσικό να χρησιμοποιείς ολόκληρη την έκδοση της λέξης, ή το ανάποδο. Παρόλ'αυτά δεν είναι αφύσικο να μιλάς με ολόκληρη την φράση, είναι 100/100 σωστό. 😀

Πρέπει όμως να τα μάθεις απέξω, για να τα αναγνωρίζεις όταν τα ακούς και τα βλέπεις σε έγγραφα.


TIP: Όπως θα δούμε αργότερα, για να φτιάξουμε short form, ενώνουμε τις 2 λέξεις,
σβήνουμε το “o”  από το “not’ και βάζουμε στη θέση του μια απόστροφο. Να το θυμάσαι για αργότερα, όταν θα κάνουμε modal verbes. π.χ. should not, θα γίνεται shouldn’t.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αριθμοί στα αγγλικά | Numbers in English

  Το να μάθεις τους αριθμούς στα αγγλικά, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, Αρχικά πρέπει να μάθεις τους πρώτους 12 αριθμούς και ύστερα θα σου φανεί πιο εύκολο να συνθέτεις πιο περίπλοκους αριθμούς. Τις δεκάδες (20, 30, 40 κ.α) πρέπει να τις μάθεις απ'έξω, όμως αφού τις μάθεις, σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα μπορείς να φτιάχνεις τους αριθμούς όπως τους θες. ΠΡΟΦΟΡΑ 1-20 ΚΑΝΟΝΕΣ  Για να φτιάξεις έναν αριθμό βάζεις τον μεγαλύτερο αριθμό μπροστά και ύστερα λες τον μικρότερο .  (δηλ. στο 720, λες πρώτα 700, μετά 20) Ενώνουμε τις δυάδες με μια παύλα (-) (δηλ. 23 είκοσι-τρία) Μετά τις εκατοντάδες λέμε " and ", με την  εξαίρεση των μηδενικών των εκατοντάδων που έχουν μόνο μηδενικά (δεν θα ακουγόταν ωραίο αν το κάναμε): 4. Δεν πειράζει αν λες a ή one hundred/thousand/million, γιατί σημαίνουν το ίδιο πράγμα. 5. ΜΗΝ βάζεις τους αριθμούς στο πληθυντικό , μη λες "a thousand s " πες "a thousand", δεν είναι σαν τα ελληνικά που λέμε χιλιάδες, στέκεται χωρίς να

Μια εισαγωγή στους ρηματικούς χρόνους | An Introduction to Verb Tenses

  Στα ελληνικά έχουμε τους εξής 8 χρόνους:  Ενεστώτας (τώρα) πχ. εγώ λούζω   Παρατατικός (χθες συνέχεια) πχ. εγώ έλουζα   Αόριστος (χθες μια φορά) π.χ. εγώ έλουσα Μέλλοντας Εξακολουθητικός (αύριο συνέχεια) π.χ εγώ θα λούζω  Μέλλοντας Συνοπτικός (αύριο μια φορά) π.χ. εγώ θα λούσω Παρακείμενος (έχω κάνει κάτι) π.χ εγώ έχω λούσει Υπερσυντέλικος (είχα κάνει κάτι) π.χ. εγώ είχα λούσει Μέλλοντας Συντελεσμένος (θα έχω κάνει κάτι) π.χ  εγώ θα έχω λούσει Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε ενεργητική φωνή  (ενεργώ/κάνω κάτι π.χ. εγώ λούζω) και παθητική φωνή  (παθαίνω/μου συμβαίνει κάτι π.χ. εγώ λούζομαι) και όλα αυτά κλίνονται επίσης σε 8 χρόνους. Η γλώσσα μας είναι δύσκολη, αλλά έτσι είναι και οι άλλες γλώσσες. Τα αγγλικά έχουν περισσότερους χρόνους και μας δίνουν μια ευκαιρία να μιλήσουμε και να εκφραστούμε με έναν άλλο τρόπο. Ίσως πιο χαλαρό από αυτών των ελληνικών. Στα αγγλικά χωρίζουμε τους χρόνους σε: Present (παρόν) Past (παρελθόν) Future (μέλλον) Το καθένα από τα παραπάνω έχε